Lunchsamtal med Annika Thor

Fredag 17 maj kl. 12.00
Lunchsamtal med Annika Thor

Detta samtal är en del av vårt program under Stockholms bokhelg, ta del av hela programmet här

”Jag hade en syster som hette Lilly, snart finns det inte längre någon kvar som kan minnas henne. Det är om henne jag vill berätta, och om Tore, Eskil och mig. Lilly såg saker och ting på sitt eget sätt och efter hand lärde jag mig också att göra det: att fånga ljusets många skiftningar och de mörka skuggorna. Formerna och färgerna, alla färgerna som ryms i det vi kallar grått. Landskapet där allting utspelade sig har jag målat om och om igen, men alltid tomt på människor. Nu måste jag börja befolka mina målningar, sätta dit mig själv och de andra i bilden.”

Lilly, eller Sälflickan, kallas ett samhällets olycksbarn även om romanens berättare ser att hon är den minst olyckliga människa man kan tänka sig. Annika Thor återvänder i kortromanen Sälflickan till tidsperioden kring andra världskriget som hon tidigare skildrat i ungdomsromanerna om Steffi och Nelli och Om inte nu så när. Sälflickan spänner över ett helt liv med utgångspunkt i huvudpersonens upplevelser under ett avgörande ungdomsår.

Annika Thor (f. 1950) är uppväxt i Göteborg och utbildad vid Göteborgs universitet, Bibliotekshögskolan i Borås och Dramatiska institutet i Stockholm. Fram till mitten av 1990-talet var hon främst verksam som dramaturg och kulturskribent samt manusförfattare för film och tv. År 1996 debuterade hon som prosaförfattare med ungdomsromanen En ö i havetden första boken i vad som skulle komma att bli en prisbelönt serie på fyra böcker om de judiska systrarna Steffi och Nelli som på flykt från nazismens Österrike kommer till Sverige.

Ett återkommande tema i Thors böcker är människor i utsatta situationer som strävar efter att finna sin plats i tillvaron. De psykologiska och existentiella konflikterna präglas av det samhälle i vilka de äger rum – i vår egen samtid eller i en förfluten tid.

Foto på Annika: Mattias Edwall

Våra evenemang är precis som vanligt kostnadsfria att vara med på även under bokhelgen, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss.