Sara Kristoffersson om Konsums uppgång och fall

Söndag 19 maj kl. 16.00
Tema: Historia

Detta samtal är en del av vårt program under Stockholms bokhelg, ta del av hela programmet här.

Vart tog Konsum vägen? Det medlemsägda företaget som närde, klädde, möblerade och uppfostrade folkhemsgenerationerna. Ett gigantiskt industrikonglomerat. En av välfärdsstatens bärande pelare. I dag en tynande dagligvarukedja kallad Coop i skuggan av ärkerivalen Ica.
Fallet speglar historien om det svenska 1900-talet, en resa från fattigdom till välfärd.

Hör Sara Kristoffersson berätta om drömmar, folkrörelser, moral, ideologiska konflikter och existentiella kriser – en historia som börjar i utopier och slutar i sorg över det förlorade paradiset.

Sara Kristoffersson är konstvetare, författare och kritiker. Sedan 2015 är hon professor i designhistoria på Konstfack. Hon skriver återkommande kritik för Dagens Nyheter. Hon kom sommaren 2022 ut med boken Hela havet stormar – Fallstudie inifrån en myndighet som kretsar kring den uppmärksammade Vita havet-debatten. Våren 2024 är hon aktuell med Det förlorade paradiset – Berättelsen om Konsums uppgång och fall.

Foto på Sara: Niklas Nyman

Våra evenemang är precis som vanligt kostnadsfria att vara med på även under bokhelgen, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss.