Stockholms bokhelg med Storkyrkan och Gamla stans bokhandel

Fredag 17/5 ordnar Gamla stans bokhandel och Storkyrkan program i Storkyrkan på temat “Konflikt och försoning” under Stockholms bokhelg.

Samtalen leds av Kristina Ljunggren, domkyrkokaplan.

Nedan hittar du hela programmet för fredagen i Storkyrkan. För att läsa mer om varje programpunkt, klicka på respektive rubrik.

Utöver programmet i Storkyrkan har Gamla stans bokhandel också samtal  i bokhandeln under hela Stockholms bokhelg. Programmet för detta hittar du här.

SAMTAL I STORKYRKAN 17/5
TEMA: KONFLIKT OCH FÖRSONING

17.00 Lars Jederlund om Hela Europas krig
Åter rasar ett krig i Europa, vars front just nu skär genom Ukraina. Ett krig mellan rysk imperialism och det demokratiska Europa. Västvärlden har de militära och ekonomiska resurser som krävs för att hjälpa Ukraina att vinna kriget. Men kommer den politiska viljan och uthålligheten att räcka? Kommer det folkliga stödet bestå?

18.00 Lena Wilderäng om Solroseffekten
När Ryssland en tidig februarimorgon tågar in i Ukraina förändras Lena Wilderängs liv i grunden. Nu handlar allt om att hjälpa till. Hon säger upp sig från sitt jobb och börjar köra begagnade ambulanser och brandbilar till fronten. Solroseffekten är en berättelse om ett krig. Om de som har lyckats fly och om de som stannat kvar, om soldater, barn och babusjkor. Men det är också en berättelse om mod, moral och medmänsklighet.

19.00 Ebba Witt-Brattström om Moa och Harry Martinsson
Moa och Harry Martinson var under 1900-talet var Sveriges mest kända och lästa författarpar. Den feministiska arbetarskribenten Moa och den lungsjuke luffarpoeten Harry träffades 1927, flyttade ihop och gifte sig kort därpå och skildes med buller och bång 1940. I litteraturhistorien har Moa hamnat i Harrys skugga, men i den här boken framträder de bägge i helfigur. Hör Ebba Witt-Brattström om nya boken Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd.

Foto på Ebba: Marie Klingspor
Foto på Kristina: Privat

Våra evenemang är precis som vanligt kostnadsfria att vara med på även under bokhelgen, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss.